2011-02-25 11:14:56• hírek • Szatmár.ro

Szatmáron játszik a kolozsvári magyar társulat

Két Tompa Gábor előadással vendégszerepelnek városunkban a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei.

Március 3-án, csütörtökön 19 órától kerül színpadra Shakespeare: III. Richárdja, melyről a rendező a következőket vallotta:
"A III. Richárd nem föltétlen a hatalomról, sokkal inkább az emberi természetről szól.  Richárd számára a bűn nem eszköz, hanem szinte cél. Mégpedig olyan cél, amelynek segítségével emberi kísérletet tesz a halál legyűrésére. Ezáltal mintegy közvetve kikényszerítve az isteni beavatkozást, hiszen amikor látja, hogy büntetlenül sokáig mehet, elbizakodik és magát a világ urának képzeli. Az előadás nem föltétlenül az embermegvető, démonikusan gonosz hős jellemrajzát domborítja ki, hanem inkább a zsarnokság magányát, a megváltástól való szorongás problémáját."
Shakespeare drámája Vas István fordításában szólal meg.

Címszerepben: Bogdán Zsolt. Továbbá: Keresztes Sándor, Hatházi András, Bíró József, Bács Miklós, Senkálszky Endre, Salat Lehel, Orbán Attila, Sinkó Ferenc, Molnár Levente, Szűcs Ervin, Farkas Lóránd, Bodolai Balázs, Laczkó Vass Róbert, Buzási András, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Nagy József, Visky Bence, Mányoki Bence, Kézdi Imola, Györgyjakab Enikő, Péter Hilda, Csutak Réka, Pethő Anikó, Skovrán Tünde, M. Kántor Melinda.


Részlet a III. Richárd című előadásból
Részlet a III. Richárd című előadásból   Fotó: Biró István


Másnap, pénteken, azaz március 4-én este 7 órától Georg Büchner: Leonce és Léna darabja lesz látható.
„Én úgy látom, hogy a Leonce és Léna a helybenjárás forradalomként való megideologizálásának a darabja, amit persze nem csak az eltelt húsz év eseményeiben, hanem sokmindenben látok. Én is azt a fajta elkeseredettséget érzem, amit talán Büchner. Ami vonzó benne mindenesetre az az, hogy én nem tudnék a '89 óta eltelt húsz évről egy direkten politizáló színházon keresztül beszélni. Úgy tudok erről beszélni igazán, ha az előadásból mégsem hiányzik valahogy a remény mozzanata, mégis van valami szeretet benne..." - nyilatkozta Tompa Gábor, az előadás rendezője.

Leonce szerepében Bodolai Balázst, Léna szerepében Györgyjakab Enikőt láthatja a közönség. Péter, Popo birodalmának királya: Váta Loránd, Valerio: Viola Gábor, Rosetta: Kató Emőke, nevelőnő: Varga Csilla, szertartásmester: Bíró József, az államtanács elnöke: Orbán Attila, rendőrfőnök: Keresztes Sándor, rendőr: Sinkó Ferenc, iskolamester: Szűcs Ervin, udvari káplán: Salat Lehel, tanácsosok, hivatalnokok: Laczkó Vass Róbert, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Salat Lehel, Sinkó Ferenc.

Jegyek elővételben a színház pénztárában kaphatók! Egy jegy ára 15 RON.


Jelenet a Leonce és Léna című darabból
Jelenet a Leonce és Léna című darabból Fotó: Biró István


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: